Profesionalna nega vaše kože
Telefon: 031 853 056

Problematična koža

Problematična koža

Problematična koža

Problematična koža je pogosto stanje kože najstnikov in tudi odraslih, pri katerih se, predvsem na obrazu, ramenih, hrbtu in prsih, pojavljajo črni in beli ogrci, vneti mozolji, gnojne grudice ter včasih tudi globoke in vnete ranice. Problematična koža ima, poleg tega, da so akne neprijetne in boleče, lahko tudi velik vpliv na posameznikovo samozavest.

Vzroki za problematično kožo

Glavni vzrok problematične najstniške kože je predvsem v povečani proizvodnji testosterona v puberteti, medtem ko so vzroki pri odraslih najpogosteje: hormoni, stres, bakterije ali prekomerno izločanje lojnic. Čeprav se problematična koža lahko pojavijo tudi pri odraslih moških, je bolj pogosta pri odraslih ženskah. Različna stanja hormonskih neravnovesij, ki so lahko posledica nosečnosti, menstrualnih ciklusov ali cist na jajčnikih, v veliki meri prispevajo k pojavu problematične kože oz. aken.

Kako nastanejo akne

Akne nastanejo zaradi vnetja zamašenih izvodil žlez lojnic. V koži se nahajajo lojnice, žleze, ki izločajo loj, ki kožo ohranja vlažno in prožno. Če se izvodila lojnic zamašijo, se loj nabira v globljih predelih kože in jo draži, kar lahko povzroči vnetje. Stanje lahko še poslabša dodatna okužba, kar vodi v nastanek značilnih, z gnojem napolnjenih bunkic, mozoljev oziroma pustul. Ko se koža zaceli, lahko na mestu mozolja ostane brazgotina, zato mozoljev nikdar ne praskamo ali stiskamo, saj na ta način okužbo prenesemo ali povzročimo nastanek brazgotin.

Kako preprečimo problematično kožo

Uporabljajmo naravne izdelke za nego kože in jih kombinirajmo z raznovrstno prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo, polnozrnatimi živili in mlečnimi izdelki. Zmanjšajmo količino zaužitega alkohola, nikotina, kofeina ter se izogibajmo mesu, mesnim izdelkom in prečiščenemu rafiniranemu sladkorju. Stres lahko problematično kožo le poslabša.

Kako si lahko pomagamo sami

Poskrbimo za zadosten počitek, gibanje na svežem zraku, izogibajmo se pretiranemu sončenju, uživajmo sveže sadje in zelenjavo ter poskrbimo za primerno kozmetično nego. Izogibati se je potrebno mastnim negovalnim sredstvom in sredstvom za zaščito pred UV-žarki, ki niso primerni za mastno, problematično kožo. Primerni so izdelki, ki so označeni kot nekomedogeni. Priporočljivo je redno čiščenje kože pri strokovno usposobljeni kozmetičarki.

Rešitve za problematično kožo?

Problematično kožo uspešno zdravi procedura atravmatskega čiščenja, ki vključuje kozmetiko za čiščenje, pilinge, maske in kreme za nego problematične kože! Smo ekskluzivni uvoznik in distributer proizvodnje PharmaCosmetic v Sloveniji z linijo HL AlwaysActive, ki vključujejo tudi zdravljenje problematične kože ter so namenjeni za uporabo strokovnjakom v izbranih estetskih studiih in kozmetičnih salonih.

Več o zdravljenju problematične kože si lahko ogledate tukaj ali pa lahko obiščete izbrane salone po Sloveniji.